Każdy sok należy pić małymi łyczkami, mieszając je z śliną w ustach. Spożywamy je na minimum 30 minut przed posiłkiem, od razu po wyciśnięciu, a minimalna ich porcja to 0,5 litra dziennie. Oto kilka przykładów na pyszne, odżywcze i smaczne soki, które naprawdę warto włączyć do swojej diety. Bogatym w żelazo, potas, magnez, fosfor, sód, wapń, miedź, cynk, mangan, kobalt, fluor, chlor, karoten, zawierający witaminy A, B1, B2, B6, C, D, E, K, PP oraz kwas foliowy, szczawiowy, jest sok pomidorowy.
Dzięki niemu poprawiamy pracę serca, hamujemy procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach, a do tego sprzyja on poprawieniu przemiany materii. Dzięki zawartości likopenu ma właściwości antynowotworowe, przyczynia się do wzmocnienia nerwu wzroku. Utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi, wspomaga i chroni przed przedwczesnym starzeniem się. Oprócz tego przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi i wzmacnia system odpornościowy.
Jaki następny sok polecamy? Więc tak: dzięki niemu poprawisz stan i koloryt skóry, wzmocnisz organizm oraz przyśpieszysz porost włosów. Pomaga też we wzmocnieniu zębów i paznokci, obniży ciśnienie krwi, oczyści organizm z toksyn, wpłynie pozytywnie na wzrok oraz zlikwiduje wrzody dwunastnicy i żołądka, przy czym również wpłynie na sprawność fizyczną - to nic innego jak sok z marchwi. Sok ten zawiera też dużo witamin: A, B1,B2, B3, B6, B12, C, PP, E, K, kwas foliowy.
Warzywem o właściwościach zdrowotnych jest seler, który zawiera miedzy innymi takie witaminy jak: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP. Sok ten działa moczopędnie, pomaga nerkom, sprzyja przemianie materii, czyli pomaga w procesach trawienia, dzięki czemu zapobiega zaparciom, oczyszcza krew, przedłuża młodość, poprawiając wygląd cery i włosów, wydawać się może to zaskakujące, ale działa też przeciwbólowo i uspokajająca.
Z sokiem z buraków postępujemy trochę inaczej, ponieważ należy go wypić 2-3 godzin po przyrządzeniu. Mimo to jest również bogaty w odżywcze składniki takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez, kobalt, witaminy A, C, B1, kwas foliowy. Wzmacnia odporność, wspomaga układ pokarmowy oraz krążenia, rozpuszcza kamienie w wątrobie i w nerkach, jest pomocny w leczeniu zaparć, wzdęć i anemii.