15 lutego 2021 Świeże soki
Zalety malin i ich zastosowanie w sokach i smoothie

Uwielbiam soki! Ponieważ postanowiłam być zdrowsza, staram się eksperymentować z moimi sokami w ciągu dnia... i kiedy tylko mam ochotę naładować baterie i wzmocnić mój system odpornościowy, wybieram sok malinowy. Jeśli szukasz zdrowego i pysznego soku, to jest to świetny wybór.

Sok malinowy nie tylko dobrze smakuje, ale jest też doskonałym źródłem składników odżywczych dla organizmu. Zawiera on kilka ważnych składników odżywczych, o czym przekonasz się za chwilę.

Cała moja rodzina go uwielbia, ponieważ wszyscy wiemy, że zrównoważona i zdrowa dieta powinna zawierać dużo świeżych owoców, zarówno w postaci soków, jak i w całości.

Soki owocowe, ogólnie rzecz biorąc, są bardzo zdrowe, ponieważ pomagają naszemu organizmowi w detoksykacji i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i problemy z sercem. Sok malinowy oferuje wiele korzyści ze względu na zawartość minerałów i witamin.

Korzyści zdrowotne

Sok malinowy jest doskonałym źródłem witaminy C, witaminy K i magnezu, ale brakuje w nim błonnika pokarmowego obecnego w całych jagodach.

Maliny mają bardzo niską zawartość sodu, cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Filiżanka świeżych malin (123 g) to:

  • 65 kalorii,
  • 32 miligramy kwasu askorbinowego (co odpowiada 50 procentom dziennej wartości (DV)),
  • 41% DV manganu, i dostarcza około jednej trzeciej dziennej dawki błonnika.

Do tego dochodzą foliany, niacyna, fosfor, cynk, magnez, potas i wapń.

Witamina C

Jednym z najważniejszych składników odżywczych zawartych w malinach jest witamina C. Alternatywna nazwa witaminy C to kwas askorbinowy. Nie ma chyba osoby, która nie znałaby zdrowotnych właściwości witaminy C, takich jak łatwiejsze gojenie się oparzeń i ran, utrzymywanie integralności organizmu na poziomie komórkowym, wspomaganie metabolizmu cholesterolu i produkcji hormonów oraz wzmacnianie układu odpornościowego.

Indeks glikemiczny

Maliny są pokarmem o niskim indeksie glikemicznym, z indeksem glikemicznym około 25. W związku z tym są odpowiednie dla osób z cukrzycą typu 2. Co więcej, jeśli weźmiemy pod uwagę ich ładunek glikemiczny, będzie on wynosił około 3, co stawia je wśród pokarmów o bardzo niskim ładunku glikemicznym. Mimo to, zalecam stosowanie ich z umiarem. Ze względu na zawartość fruktozy (patrz poniżej), nie przesadzaj z jej ilością. Zbyt duża ilość owoców nie jest zbyt dobra, jeśli starasz się utrzymać poziom insuliny pod kontrolą.

Mangan

Jeśli chcesz zwiększyć spożycie manganu, który jest jednym z ważnych niezbędnych mikroelementów, sok malinowy może być idealnym źródłem.

Dlaczego mangan jest ważny?

Mangan odgrywa kluczową rolę w wielu procesach fizjologicznych w organizmie człowieka:

  • Chroni organizm przed wolnymi rodnikami, pomaga nam uzyskać energię z pokarmów, które spożywamy i wspiera rozwój kości.

Potrzebujemy tylko niewielkich ilości tego minerału każdego dnia... a jednak jest on niezbędny do życia. Według University of Maryland Medical Center, jeden na trzech Amerykanów nie przyjmuje zalecanej dziennej dawki tego minerału.

Witamina K

Innym ważnym składnikiem odżywczym, który dostarczają maliny i sok malinowy jest witamina K.

  • Witamina K wspomaga zdrowie kości i pomaga regulować krzepliwość krwi.

Picie filiżanki soku malinowego każdego dnia może pomóc zwiększyć poziom witaminy K w naszym organizmie. Inne źródła witaminy K są liściaste zielenie mięsa, jajka i ser.

Kwas elagowy

Kwas elagowy jest naturalnym antyoksydantem występującym w wielu owocach i warzywach. Ma silne właściwości przeciwutleniające i antyproliferacyjne. Właściwości antyproliferacyjne oznaczają po prostu zapobieganie lub opóźnianie rozprzestrzeniania się komórek, zwłaszcza komórek złośliwych. Maliny, wraz z innymi jagodami, są jednym z najważniejszych naturalnych źródeł tego kwasu. Kwas elagowy z jagód jest łatwo wchłaniany przez ludzki organizm.

Suplementy ketonowe

Keton występujący w malinach jest organicznym związkiem aromatycznym. Jest on odpowiedzialny za ich charakterystyczny zapach. Keton ten stosowany jest jako dodatek do żywności, lub jako integralna część perfum i innych produktów kosmetycznych. Obecnie substancja ta może być produkowana w warunkach laboratoryjnych, a większość suplementów dostępnych na rynku jest wytwarzana przez człowieka. Jednym z najnowszych odkryć jest przy użyciu ketony maliny jako dodatek do utraty wagi. Twierdzenie było, że pomagają one rozbić tłuszcz w organizmie człowieka łatwiej, ale wyniki są wątpliwe.

Maliny, świeże, w plastikowym pojemniku

Jaka ilość jest wystarczająca?

Aby uzyskać jedną filiżankę soku malinowego, potrzebujesz trzy do czterech razy więcej świeżych jagód.

Świeżo wyciśnięty sok malinowy należy spożywać z umiarem... około jednej filiżanki dziennie. Dla niektórych osób nawet ta ilość może być zbyt duża.

Jedna filiżanka soku malinowego domowej roboty zawiera od 9 do 12 gramów fruktozy. Jeśli jesteś otyły, masz cukrzycę typu 2 lub zespół metaboliczny, Twoim priorytetem powinno być zmniejszenie całkowitej ilości fruktozy w diecie do nie więcej niż 15 gramów dziennie, nawet jeśli źródło fruktozy jest całkowicie naturalne, jak w tym przypadku.

Drugi powód jest prosty. Podczas gdy ten sok jest wspaniały i oferuje wiele korzyści, brakuje w nim błonnika pokarmowego zawartego w całych malinach. Bardziej korzystne może być spożywanie malin w ich integralnej postaci.

Poza przygotowywaniem soku, uwielbiam miksować maliny w moich warzywnych smoothie, aby uczynić je zdrowszymi. Jeśli jeszcze ich nie używałeś, nie ma powodu, dla którego nie miałbyś zacząć ich używać od dziś.

Inne uwagi

Sok malinowy jest bardzo smaczny, zarówno sam w sobie, jak i w połączeniu z innymi sokami. Dobrze łączy się z wieloma sokami owocowymi i warzywnymi. Dlatego też można z nim swobodnie eksperymentować.

Na przykład, można go mieszać z innymi owocami jagodowymi, takimi jak truskawki, sok żurawinowy lub sok jagodowy. Dobrze łączy się również z sokiem pomarańczowym, sokiem z sałaty, marchewką, jabłkami i winogronami. Uwielbiam dodawać trochę mięty, soku z cytryny, łyżkę stołową oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub nawet octu do moich kombinacji soków i smoothie.

świeże organiczne maliny

Podsumowując, nie ma powodu, dla którego nie powinieneś włączyć soku malinowego do swojego codziennego planu żywieniowego. Nie zawiera on prawie żadnych kalorii, jest niskotłuszczowy i ma wiele składników odżywczych. Jest pełen przeciwutleniaczy, które pomagają spowolnić starzenie się, a to pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka.

Jak zawsze wybierz maliny organiczne, jeśli możesz. Mają one tendencję do gnicia lub pleśnienia już po jednym dniu od ich zakupu. Umieszczenie ich w lodówce nie ma większego znaczenia i prawie nic nie można zrobić, aby temu zapobiec. Dlatego używaj ich świeżych, a sok przygotuj i wypij od razu.

Na zdrowie!

Zobacz również
Świeże soki

Zielona herbata jest używana jako lek w Chinach od co najmniej 4000 lat, i to nie bez powodu! W 1994 roku Journal of the National Cancer Institute opublikował wyniki badań epidemiologicznych...

Od wieków kapusta stosowana będzie jako sposób na wytrzymałość, energię i płodność. Sok z niej przygotowywany ma wiele witaminy C oraz wiele błonnika. Warto wyciskać sobie...

Każdy sok należy pić małymi łyczkami, mieszając je z śliną w ustach. Spożywamy je na minimum 30 minut przed posiłkiem, od razu po wyciśnięciu, a minimalna ich porcja to 0,5 litra dziennie...