Świeże soki
Świeże soki z wyciskarek i sokowirówek - sprawdzone przepisy.

Dla napojów pełnych słodzików i barwników alternatywę stanowią pyszne, świeże i orzeźwiające soki z owoców i warzyw własnej roboty. Są one bogate w niezliczoną ilość witamin, minerałów czy enzymów.

Są uzupełnieniem kuracji leczniczych oraz głównym składnikiem diet oczyszczających, które cieszą się coraz większą popularnością. Sporządzanie ich samodzielnie ich domu sprawia, że mamy gwarancję, że nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych. Ale co tu zrobić, gdy pomysłów brak na ich komponowanie? Oto kilka przykładowych produktów, które można wykorzystać, oraz ich właściwości. Jabłka czy wiśnie to idealne składniki na soki, ,mają one bardzo dobry wpływ na przemianę materii, regularnie spożywane wzmacniają serce.

Sok ze śliwek pomaga w problemach z zaparciami, a jednocześnie wyśmienicie smakuje. Orzeźwiający, pomagający nerkom i wątrobie, przy czym bogaty w witaminę C jest sok z truskawek, bogaty również w składniki mineralne. Następnym produktem bogatym w witaminę C są porzeczki czarne, tak bardzo potrzebnej w wspieraniu naturalnej odporności organizmu. Soki warzywne wcale nie są gorsze od tych z owoców.

właściwości soku buraczanego Dobrym pomysłem jest sok z pomidorów, szczególnie jest polecany dla osób borykających się z anemią, oraz dla tych co przebywają na niskokalorycznej diecie. Pomidory zawierają dużo potasu, który wspomaga pracę naszego serca, a przy dietach bardzo szybko jest wypłukiwany z organizmu. Sok z marchwi wpływa na wzmocnienie całego organizmu, wspomaga walkę z dolegliwościami żołądkowymi oraz w walce z niektórymi schorzeniami skóry.

Natomiast sok z buraków jest bardzo dobry dla wątroby i jelit, wyciśnięty sok z ogórków wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn, ma również korzystny wpływ na pracę nerek, ponieważ ma właściwości moczopędne. Szpinak to cenny składnik soków warzywnych, jest wspaniałym źródłem żelaza, zawiera witaminę C jak również witaminy z grupy B. soki tworzą ciekawą mieszankę witamin i składników mineralnych, dzięki tym zwiększamy odporność naszego organizmu. Możemy tworzyć własne przepisy na soki owocowe i warzywne, ciesząc się każdego dnia z ich różnorodności.

Zobacz również
Świeże soki

Od wieków kapusta stosowana będzie jako sposób na wytrzymałość, energię i płodność. Sok z niej przygotowywany ma wiele witaminy C oraz wiele błonnika. Warto wyciskać sobie...

Każdy sok należy pić małymi łyczkami, mieszając je z śliną w ustach. Spożywamy je na minimum 30 minut przed posiłkiem, od razu po wyciśnięciu, a minimalna ich porcja to 0,5 litra dziennie...

Soki z warzyw i owoców są w stanie dać nam zastrzyk pozytywnej energii na cały dzień, jeśli tylko wypijemy co najmniej jedną szklankę do śniadania. Związane jest to z faktem, że zawarta...