Świeże soki
Soki z owoców o właściwościach leczniczych

Pijąc soki owocowe doceniamy przede wszystkim ich walory smakowe. Nie powinniśmy jednak zapominać i o tym, że w sprzedaży dostępne są również owoce, z których produkuje się leki mające szczególnie korzystny wpływ na poprawę kondycji organizmu.

Niewątpliwie takie właśnie możliwości należy przypisać żurawinie oraz jagodom. Sok z jagód najlepiej jest podawać rozcieńczony niewielką ilością wody. Dzieje się tak dlatego, że w jego skład wchodzą dość duże ilości kwasów organicznych. Szybki zabieg sprawi, że uzyskamy niewielkim kosztem doskonały napój o właściwościach leczniczych zwalczający problemy z zaparciami i mający działanie przeciwzapalne w przypadku schorzeń atakujących jamę ustną. Znaczenie jagód jest niemożliwe do przecenienia również w okulistyce, sok z tych owoców pomaga bowiem w procesie regeneracji siatkówki.

Świeżo wyciśnięty sok ma i te zaletę, że jest znakomicie przyswajany również przez najmłodszych. Również sok z żurawiny zaliczany jest do rozwiązań, które zasługują na naszą uwagę. Nie może być zresztą inaczej skoro zwalcza bakterię E. Coli, której obecność w naszym jest częstą przyczyna zakażenia dróg moczowych. Sok z żurawiny ma zdolność neutralizacji zakażenia, przyczynia się też do tego, że w okolicach dróg rodnych i sfer intymnych pojawia się więcej substancji o charakterze ochronnym. Jeśli pijemy go regularnie możemy też liczyć na podniesienie poziomu „dobrego cholesterolu” w naszym organizmie. Dziś świeżo wyciskane soki z owoców są naszym cennym orężem podczas walki z wieloma chorobami. Przyczynia się do tego między innymi duża zawartość witamin oraz skuteczność działania na konkretne stadium schorzenia.

jednodniowe soki owocowe Najlepiej pić te soki, które właśnie zostały wyciśnięte, często określane mianem jednodniowych. To właśnie one są najbardziej wartościowe, a my zyskujemy pewność, że organizm natychmiast przyswoi wszystkie substancje, które się w nich znajdują. Oczywiście, przygotowanie takiego soku samodzielnie to dodatkowa gwarancja. Nie musi być to przy tym trudne zadanie, z pomocą przychodzą nam bowiem wyciskarki do owoców. Nie są one najtańsze, warto jednak myśleć o nich jako o inwestycji we własne zdrowie.

Zobacz również
Świeże soki

Od wieków kapusta stosowana będzie jako sposób na wytrzymałość, energię i płodność. Sok z niej przygotowywany ma wiele witaminy C oraz wiele błonnika. Warto wyciskać sobie...

Każdy sok należy pić małymi łyczkami, mieszając je z śliną w ustach. Spożywamy je na minimum 30 minut przed posiłkiem, od razu po wyciśnięciu, a minimalna ich porcja to 0,5 litra dziennie...

Dla napojów pełnych słodzików i barwników alternatywę stanowią pyszne, świeże i orzeźwiające soki z owoców i warzyw własnej roboty. Są one bogate w niezliczoną ilość witamin...