Producenci soków uporczywie starają się nas - konsumentów - do tego, że proponowane przez nich soki są nie tylko pozbawione cukru, konserwantów, ale dostarczają nam wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.
Niestety, zazwyczaj kończy się na obietnicach i hasłach reklamowych. Bowiem żaden z dostępny na półkach nie może dorównać tym, które pozyskujemy w domu za pomocą wyciskarki do owoców. Nierzadko soki promowane przez spożywcze koncerny są nie tylko pozbawione odżywczych substancji, a wzbogacone o... zanieczyszczenia. Nie mamy przecież pewności, że w zakładach przetwórczych przestrzega się zasad higieny itp. Bardzo często, soki wytwarzane są z spadów, a więc owoców uszkodzonych i nadgniłych, które nie trafią do normalnej sprzedaży.
Podsumowując, można wysunąć jednoznaczną tezę, mówiącą o tym, że tylko wyciskając owoce własnoręcznie mamy gwarancję otrzymania wysokiej jakości soku! Jak jednak to zrealizować? Narzędzi służących do wyciskania soku jest bardzo wiele. Począwszy od tych prymitywnych, sitek, tarek, przez proste wyciskarki do cytrusów, aż po te nowoczesne, wolnoobrotowe, nowoczesne wyciskarki do owoców. Te ostatnie, pojawiły się na rynku stosunkowo niedawno, dlatego przyjrzymy się im nieco uważniej. To co w nich charakterystyczne, to przede wszystkim wolny tryb pracy. Warto odczytać tę cechę z dwóch perspektyw. Bardzo niska częstotliwość obrotów sprawia, że wyciskanie soku jest dość czasochłonnym zajęciem.
Jednak w odróżnieniu od elektrycznych sokowirówek, "silnik" w postaci ślimaków nie nagrzewa się, nie przekazuje wysokiej temperatury surowcom. W rezultacie otrzymujemy gęsty sok, pełen miąższu i wartości odżywczych! Co istotne mechanizm bazujący na systemie ślimakowym, jest niezwykle precyzyjny. Sokowirówka bez wątpienia poradzi sobie z miękkimi owocami lub warzywami, aczkolwiek z miażdżeniem korzeni, listków ziół może mieć problem. Wyciskarka z ściśle zamontowanymi ślimakami jest w stanie wycisnąć owoc, warzywo o każdej strukturze. Dzięki temu, nie musimy ograniczać się do zaledwie kilku smaków napojów. Mamy możliwość tworzenia przepysznych wariacji smakowych!