Świeże soki
Sok z kapusty - eliksir odporności i płodności

Od wieków kapusta stosowana będzie jako sposób na wytrzymałość, energię i płodność. Sok z niej przygotowywany ma wiele witaminy C oraz wiele błonnika.

Warto wyciskać sobie również kapustę, która na pewno będzie zdrowa. To świetna skarbnica witamin K oraz C, do tego również kwas foliowy, potas, żelazo, błonnik. Mamy tam liczne bakterie, które pozytywnie wpływają na nasz układ trawienny. Minusem będzie to, że jest tam wiele sodu.

Jak działa sok z kapusty?

Sok z kapusty będzie chronił nas przed rakiem żołądka, odbytu, piersi. Jak wszystkie warzywa krzyżowe kapusta zawiera glukozylonaty, które charakteryzują się działaniem antyrakowym. Także kiszona kapusta ma wiele dobrych dla nas składników odżywczych indolo-3-karbinol, izotiocyjaninę i sulforafan. Wszystko są to takie substancje, które maja działanie przeciwutleniające i zapobiegają rakowi okrężnicy, płuc, piersi czy szyjki macicy.

Badanie, które było przeprowadzone na Polkach w USA wykazało, że spożywanie kapusty przynajmniej trzy razy w tygodniu o jedną czwartą zmniejszy ryzyko pojawienia się raka piersi. Kapusta ma działanie antybakteryjne, przeciwutleniające oraz oczyszczające a także przeciwwirusowe. Ciekawe badanie udało się przeprowadzić w Korei wyciągiem z kapusty kiszonej karmiono ptaki chorujące na ptasią grypę i okazało się, że wiele z nich odzyskało po tym zdrowie.

Właściwości soku z kapusty

Będzie również pomagać w usuwaniu z organizmu substancji chemicznych również pozostałości po antybiotykach. Będzie działać moczopędnie, przeciwzapalnie, łagodzi infekcje układu pokarmowego, zwalczać będzie wrzody, wystarczy również litr soku z kapusty dziennie przez dziesięć dni, by wrzody udało się zagoić. Zapobiegać będzie zaćmie, poprawi odporność, usprawnia regenerację pokarmu, wzmacnia kości czy oczyszcza krew.

Wartość odżywcza:

Witaminy: A (98.0IU, 2% dziennej dawki), C (36.6mg, 61% dziennej dawki), E (0.2mg), K (76.0mcg, 95% dziennej dawki), B1 (0.1mg, 4% dziennej dawki), B2 (2% dziennej dawki), B3 (0.2mg), B6 (0.1mg, 6% dziennej dawki), kwas foliowy (43.0mcg, 11% dziennej dawki), B 5 (0.2mg, 2% dziennej dawki), cholina (10.7mg0)

Minerały: wapń (40.0mg, 4% dziennej dawki), żelazo (0.5mg, 3% dziennej dawki), magnez (12.0mg, 3% dziennej dawki), fosfor (26.0mg, 3% dziennej dawki), potas (170mg, 5% dziennej dawki), sód (18.0mg), cynk (0.2mg), miedź (0.0mg), mangan (0.2mg, 8% dziennej dawki), selen (0.3mcg), fluor (1.0mcg)

Pozostałe: rutyna, indole

Zobacz również
Świeże soki

Każdy sok należy pić małymi łyczkami, mieszając je z śliną w ustach. Spożywamy je na minimum 30 minut przed posiłkiem, od razu po wyciśnięciu, a minimalna ich porcja to 0,5 litra dziennie...

Dla napojów pełnych słodzików i barwników alternatywę stanowią pyszne, świeże i orzeźwiające soki z owoców i warzyw własnej roboty. Są one bogate w niezliczoną ilość witamin...

Soki z warzyw i owoców są w stanie dać nam zastrzyk pozytywnej energii na cały dzień, jeśli tylko wypijemy co najmniej jedną szklankę do śniadania. Związane jest to z faktem, że zawarta...