Nie bez powodu, Polacy najczęściej do wyciskania soków wykorzystują cytrusy. Może to nieco dziwić, ponieważ pomarańcze, limonki, grejpfruty są zazwyczaj importowane z południowych krain, a co się z tym wiąże są nadal bardzo drogie. W naszym kraju mamy przecież tanie jabłka, gruszki jednak posiadają one mniej miąższu niż omawiane cytrusy.
Aby jednak w pełni wykorzystywać każdy owoc cytrusowy, warto zainwestować w odpowiednio dobrą wyciskarkę do owoców. To właśnie dzięki niej jesteśmy w stanie pozyskać maksymalną ilość soku z jednego owocu. W wielu kuchniach można znaleźć sokowirówki, jednakże w odróżnieniu od sokowirówek nie są one w stanie pozyskać pełnowartościowego soku, a jedynie półprodukt w postaci owocowego napoju. Jest to efektem mechanizmu sokowirówki, który bazuje na wysokich obrotach. Te z kolei, są efektem silników, które nie tylko wprawiają ostrza w ruch, ale również nagrzewają je. Ciepło przechodzi przez surowiec, pozbawiając je wszystkich wartości odżywczych.
Ostatnimi czasy sokowirówki zatem są sukcesywnie wypierane przez wolnoobrotowe wyciskarki. Na pozór jest to zjawisko mało logiczne. Wyciskarki działają zdecydowanie wolniej, są droższe. Aczkolwiek gdy przyjrzymy się działaniu wyciskarki, to co wydawałoby się słabym punktem urządzenia staje się jego niepodważalnym atutem. Powolny mechanizm nowoczesnych wyciskarek, pozwala bowiem na pozyskiwanie aż o 40 procent więcej pełnowartościowego soku! Koszt takiego urządzenia, zwraca się już po kilku miesiącach, ponieważ już nie musimy kupować drogich, jednodniowych, butelkowanych soków. Wróćmy jednak do bohaterów artykułu - cytrusów.
Pojęcie "cytrusy" wielu kojarzy jedynie z trzema owocami. Pomarańczą, cytryną, grejpfrutem. Tymczasem jest to bardzo liczna rodzina. Prócz wyżej wymienionych warto wspomnieć o ciągle niedocenianym w naszym regionie pomelo. Ten owoc rodem z Chin, jest źródłem witaminy witaminy C, a dodatkowo sok z tej ogromnej pomarańczy doskonale nawadnia organizm. Wspomaga funkcjonowanie nerek i wątroby. Omawiając cytrusy do których Polacy ciągle nie są przekonani, nie sposób jest ominąć grejpfrutów. Tymczasem, sok z tego gorzkawego owocu jest płynnym lekarstwem, obniżającym cholesterol, wspomagając przy tym układ krwionośny.