Zielona herbata jest używana jako lek w Chinach od co najmniej 4000 lat, i to nie bez powodu!
W 1994 roku Journal of the National Cancer Institute opublikował wyniki badań epidemiologicznych wskazujące, że picie zielonej herbaty zmniejszyło ryzyko zachorowania na raka przełyku u chińskich mężczyzn i kobiet o prawie sześćdziesiąt procent. Naukowcy z University of Purdue stwierdzili niedawno, że związek zawarty w zielonej herbacie hamuje wzrost komórek rakowych. Istnieją również badania wskazujące, że picie zielonej herbaty obniża poziom cholesterolu całkowitego, jak również poprawia stosunek dobrego (HDL) cholesterolu do złego (LDL) cholesterolu.
Kilka z korzyści zdrowotnych płynących z picia zielonej herbaty:
- Japońskie badanie wykazało, że picie co najmniej czterech filiżanek zielonej herbaty dziennie może zmniejszyć nasilenie chorób serca u mężczyzn.
- W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie McGill w Montrealu stwierdzono, że przeciwutleniacze zawarte w zielonej herbacie mogą skutecznie zmniejszać guzy prostaty u myszy.
- W chińskich badaniach wykazano związek między spożyciem zielonej herbaty a zmniejszeniem zachorowalności na raka żołądka, trzustki, przełyku, prostaty i jelita grubego.
- Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze: substancje zwalczające wolne rodniki, które zwiększają zdolność organizmu do obrony przed chorobami i spowalniają proces starzenia się. Antyoksydanty te poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.
- Zielona herbata jest przetwarzana w niewielkim stopniu, dzięki czemu naturalne przeciwutleniacze pozostają nienaruszone i skoncentrowane.
- Zielona herbata może mieć ochronny i oczyszczający wpływ na wątrobę. Badania na zwierzętach wykazują, że zielona herbata chroni wątrobę przed negatywnymi skutkami substancji toksycznych, takich jak alkohol.
- Japońskie badania wykazały, że uczestnicy stosujący ekstrakty z zielonej herbaty byli w stanie najłatwiej schudnąć, obniżyć poziom ciśnienia krwi i pozbyć się szkodliwego cholesterolu LDL. Badania kliniczne sugerują, że polifenole zawarte w zielonej herbacie wywołują efekt spalania tłuszczu w organizmie, a także zwiększają metabolizm.
- Zielona herbata jest dobrze znanym środkiem pobudzającym trawienie. Wykazano, że zmniejsza gazy jelitowe, a nawet może pomóc w zapobieganiu i leczeniu zaburzeń trawiennych opartych na stanach zapalnych.
- Zielona herbata jest używana w tradycyjnej medycynie chińskiej do utrzymania stabilnego poziomu cukru we krwi poprzez regulację poziomu glukozy w organizmie.
- Zielona herbata może spowolnić reakcję zapalną, jak również rozpad chrząstki u osób cierpiących na artretyzm.
- Zielona herbata może działać jako środek wzmacniający odporność.