13 kwietnia 2016 Świeże soki
Jaki jest sens picia soków owocowych i warzywnych?

Soki z warzyw i owoców są w stanie dać nam zastrzyk pozytywnej energii na cały dzień, jeśli tylko wypijemy co najmniej jedną szklankę do śniadania. Związane jest to z faktem, że zawarta jest w nich moc witamin i minerałów, których zazwyczaj brakuje nam w diecie, a których braki uniemożliwiają działanie organizmu na jego maksymalnych możliwych obrotach.

Zresztą różnego rodzaju koktajle owocowe i warzywne można spokojnie przemycać do naszej diety. Mogą one stać się dodatkiem do posiłków, mogą być częścią imprezy, a nawet zamiennikiem dla kawy w czasie posiedzenia przy plotkach. Takie napoje mogą być sycące, a zawsze są czymś niespotykanym i egzotycznym, niezmiennie emocjonującym. Bardzo mocno trzeba podkreślać także to, że soki owocowe i warzywne są w stanie bronić nas przed chorobami. Współczesny świat przepełniony jest stresem, który nie pozwala nam się odpowiednio regenerować i na dłuższą metę bardzo osłabia nasz organizm.

Jeśli do tego dochodzą jeszcze kwestie związane z nieprawidłowym odżywianiem się przez dłuższy czas, toksycznym otoczeniem oraz problemami ze snem, stajemy się z miejsca podatni na całą gamę chorób zwykłych, jak przeziębienie, a także tych poważnych, cywilizacyjnych. Soki przywracają nam równowagę i sprawiają, że zaczynamy działać w sposób odpowiedni. Powiedzmy sobie jasno, że jedzenie warzyw i owoców w całości wcale nie jest alternatywą dla picia soków. Związane jest to ze sposobem działania naszego układu pokarmowego, który nie jest w stanie wchłonąć wszystkich enzymów i witamin z pulpy, jaka tworzy się w naszym żołądku.

przyswajalność świeżych soków Soki są wchłaniane za to niemal w stu procentach. Wyciskanie soków jest w stanie też ograniczyć ilość metali ciężkich, jakie pojawiają się na owocach w wyniku działań mających na celu ochronę owoców przed szkodnikami oraz będących efektem zanieczyszczenia środowiska. Na koniec warto też uzmysłowić sobie, że wypicie szklanki soku marchwiowego jest nieporównywalnie łatwiejsze niż zjedzenie kilograma marchewek, co jest w praktyce dostarczeniem takiej samej ilości witamin i minerałów. Owoce i warzywa na surowo to w większości błonnik, z którego nie mamy żadnego biologicznego pożytku i tylko powoduje on konieczność dokonania dodatkowego wysiłku dla naszego organizmu.

Zobacz również
Świeże soki

Zielona herbata jest używana jako lek w Chinach od co najmniej 4000 lat, i to nie bez powodu! W 1994 roku Journal of the National Cancer Institute opublikował wyniki badań epidemiologicznych...

Uwielbiam soki! Ponieważ postanowiłam być zdrowsza, staram się eksperymentować z moimi sokami w ciągu dnia... i kiedy tylko mam ochotę naładować baterie i wzmocnić mój system...

Od wieków kapusta stosowana będzie jako sposób na wytrzymałość, energię i płodność. Sok z niej przygotowywany ma wiele witaminy C oraz wiele błonnika. Warto wyciskać sobie...