21 maja 2022 Wpływ jakości soku na zdrowie
Dlaczego sok z kurkumy jest dla Ciebie tak dobry

Kurkuma to roślina pochodząca z Azji Południowej, która zawiera ponad 300 przeciwutleniaczy. Kurkumina to przeciwutleniacz występujący w kurkumie, który jest najbardziej znany i najlepiej przebadany. Kurkuma przynosi wiele korzyści zdrowotnych, a Ty możesz je czerpać, pijąc z niej soki.

Sok z kurkumą

Bardzo łatwo jest dodać kurkumę do soku lub napoju. Choć kuszące może być wyciągnięcie curry w proszku i wrzucenie go do blendera, to w rzeczywistości przyprawa ta nie zawiera wystarczającej ilości kurkuminy, aby korzystnie wpłynąć na Twoją dietę.

Lepszą opcją dla zmaksymalizowania korzyści zdrowotnych tej przyprawy będzie sok z korzenia kurkumy. Ponieważ korzeń kurkumy ma tendencję do szybkiego gnicia i pleśnienia, należy go zużyć w ciągu kilku dni. Jeśli nie możesz znaleźć świeżego korzenia kurkumy w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością, najlepszą opcją jest kurkuma w proszku. Czysta kurkuma w proszku zawiera bardzo wysokie stężenie kurkuminy. Można ją również przygotować samodzielnie, gotując korzeń i mieląc go aż do uzyskania drobnego proszku.

Świeży korzeń kurkumy powinien być przechowywany w lodówce, a proszek w szczelnym pojemniku w ciemnym, chłodnym miejscu. Wiele osób zażywa suplementy z kurkumy, ale o wiele lepiej jest spożywać ją w stanie świeżym. Do wyciskania soków z kurkumy warto rozważyć jedną z naszych sokowirówek do owoców i warzyw, np. Ceado ES700.

Jak smakuje kurkuma?

Kurkuma jest łagodnie pachnąca i ma pieprzny, gorzki, lekko "gorący" smak. Kurkuma jest nie tylko składnikiem nadającym musztardzie żółtej bogaty odcień, ale jest również używana w wielu potrawach kuchni indyjskiej i azjatyckiej zarówno ze względu na smak, jak i kolor. Przyprawa ta jest używana nie tylko do celów kulinarnych, ale od tysięcy lat wykorzystuje się ją również ze względu na jej właściwości zdrowotne.

Kurkuma przynosi ulgę w przypadku zgagi i bólu brzucha

Twierdzi się, że kurkuma skutecznie łagodzi zgagę i rozstrój żołądka. Według PubMed.gov, przeprowadzono randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą, w którym wzięło udział 116 dorosłych osób z kwaśnym refluksem, dyspepsją płaską lub atoniczną. 41 osób trafiło do grupy placebo, a pozostałe 75 do grupy kontrolnej. Każda osoba otrzymywała dwie kapsułki placebo lub leki badane 4 razy dziennie przez tydzień. Następnie każda osoba została poddana ocenie. Około 87% pacjentów otrzymujących kurkumę zareagowało na leczenie, co oznacza, że przyprawa ta skutecznie łagodzi zgagę i rozstrój żołądka.

Kurkuma chroni przed zawałem serca

Według University of Maryland, wczesne badania sugerują, że kurkuma może pomóc w zapobieganiu miażdżycy. W badaniach na zwierzętach, ekstrakt z kurkumy może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zapobiec odkładaniu się "złego" cholesterolu LDL w tętnicach i naczyniach krwionośnych. Kurkuma zapobiega gromadzeniu się i zlepianiu płytek krwi, co może zapobiegać powstawaniu skrzepów krwi wzdłuż ścian tętnic, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i zawału serca.

Kurkuma a cukrzyca

Według Diabetes Research and Education Foundation, kurkuma może być bardzo korzystna dla cukrzyków. Współczesna nauka udowodniła, że kurkuma jest silnym środkiem przeciwzapalnym. Chociaż nie przeprowadzono długoterminowych badań z udziałem diabetyków i kurkumy, przyprawa ta redukuje wiele sygnałów zapalnych, o których wiadomo, że są nadaktywne u osób z cukrzycą, a także poprawia działanie szlaków reakcji na insulinę u diabetyków.

Korzyści kurkumy dla mózgu

Dane statystyczne Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że 5% mężczyzn i 6% kobiet w wieku powyżej 60 lat cierpi obecnie na chorobę Alzheimera (AD). Na całym świecie przeprowadzono ponad 1000 badań z udziałem ludzi i zwierząt, dotyczących kurkuminy i jej wpływu na różne choroby. Stwierdzono, że kurkumina hamuje proces zapalny w mózgach osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Na podstawie różnych wyników badań dotyczących kurkuminy i mózgu można mieć nadzieję, że przyprawa ta doprowadzi do opracowania obiecującego sposobu leczenia choroby Alzheimera.

Kurkuma łagodzi ból stawów

Pojawiły się głosy, że kurkumina może łagodzić bolesne stany zapalne stawów spowodowane reumatoidalnym zapaleniem stawów i chorobą zwyrodnieniową stawów. Mówi się nawet, że przyprawa ta może pomóc w leczeniu zapalenia kaletki maziowej. Kurkumina jest kluczowym składnikiem kurkumy i jest od dawna stosowana w chińskiej i indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej w leczeniu stanów zapalnych i innych dolegliwości. Według kilku najnowszych badań, zarówno kurkuma, jak i kurkumina mają właściwości przeciwzapalne i mogą modyfikować odpowiedź układu odpornościowego.

Fundacja Arthritis Foundation popiera stosowanie kurkuminy w celu zmniejszenia bólu i obrzęku stawów u osób z aktywnym reumatoidalnym zapaleniem stawów. Fundacja zaleca dawkę jednej kapsułki 400-600 mg przyjmowanej 3 razy dziennie lub 0,5-1 g sproszkowanego korzenia kurkuminy przyjmowanej do 3 razy dziennie, a w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów można przyjmować do 500 mg dwa razy dziennie.

Zalety kurkumy w walce z rakiem

Według American Cancer Society, w kilku badaniach na zwierzętach i badaniach laboratoryjnych stwierdzono, że kurkumina, przeciwutleniacz występujący w kurkumie, wykazuje pewne właściwości przeciwnowotworowe. Konieczne są jednak badania na ludziach, aby odkryć rolę kurkuminy w leczeniu i zapobieganiu nowotworom. W badaniach laboratoryjnych kurkumina hamowała rozwój kilku rodzajów komórek nowotworowych, a także spowalniała wzrost i rozprzestrzenianie się niektórych nowotworów w badaniach na zwierzętach.

Mukowiscydoza

Mukowiscydoza (CF) jest chorobą dziedziczną, która wpływa na płuca i przewód pokarmowy człowieka. Podstawowy problem związany z mukowiscydozą polega na tym, że w organizmach ludzi występuje błąd w równowadze wymiany soli i wody w komórkach. Brak równowagi powoduje, że organizm wytwarza gęste, lepkie śluzowe korki, które zatykają płuca i trzustkę.

W badaniach wykazano, że kurkumina ma właściwości antyoksydacyjne, antyrakowe i antybakteryjne. Ponadto, przeprowadzono szereg badań na zwierzętach i ludziach, które potwierdzają, że stosowanie kurkuminy w dużych dawkach jest niezwykle bezpieczne. U osób chorych na mukowiscydozę kurkumina może przynajmniej częściowo zlikwidować część objawów mukowiscydozy i wywołać korzystną reakcję.

Po zapoznaniu się ze wszystkimi informacjami na temat korzyści zdrowotnych kurkumy, nie dziwi fakt, że przyprawa ta jest popularnym dodatkiem do soków. Przed dodaniem kurkumy do codziennej diety, bardzo ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem, aby upewnić się, że jest to bezpieczne.

Zobacz również
Wpływ jakości soku na zdrowie

Nicole Loomis W ostatnich latach wzrosła popularność picia soków. Zgodnie z amerykańskimi wytycznymi żywieniowymi spożywanie co najmniej 2,5 filiżanki owoców i warzyw dziennie przynosi...

Melissa DelMastro Jak dbać o urządzenia do komercyjnego wyciskania soków Konserwacja zapobiegawcza i czyszczenie sprzętu w sokowirówce jest tak samo ważne jak konserwacja samochodu...

Bonnie Mulligan Sokowirowanie to popularny trend w dziedzinie zdrowia i dobrego samopoczucia, który, jak się wydaje, pojawił się znikąd. W rzeczywistości jednak sokowanie jest znane od lat...